Ravinto vaikuttaa rauta-arvoihisi
Rautaa on paljon lihassa, kalassa, kananmunissa ja runsaasti verta sisältävissä elintarvikkeissa, kuten veripaltussa ja -makkarassa. Kasviperäistä rautaa taas esiintyy esimerkiksi täysjyväviljatuotteissa, pinaatissa, pavuissa, pähkinöissä, siemenissä ja linsseissä.
C-vitamiini edistää raudan imeytymistä elimistöön. C-vitamiinia sisältävät runsaasti monet hedelmät ja vihannekset, joten niitä kannattaakin nauttia yhdessä rautapitoisten ravintoaineiden kanssa. Sitä vastoin tee, kahvi ja maito heikentävät raudan imeytymistä, joten ne kannattaa nauttia erikseen.
Ehkäise rautavaje
Jos rautataso on alhainen, kannattaa nauttia paljon rautaa sisältäviä ruoka-aineita ja täydentää ruokavaliota tarvittaessa ravintolisillä. Kaikkien kasvis- tai vegaaniruokavaliota noudattavien on syytä varmistaa, että saa riittävästi rautaa esimerkiksi palkokasveista, viljatuotteista ja muista rautapitoisista kasvikunnan tuotteista, jotta rautavajetta ei pääsisi syntymään.